O Tai Či Čuanu

Šta je Tai Či Čuan?

Tai Či Čuan (ili tai-đi-ćuen) je drevna kineska borilačka veština. U slobodnom prevodu označava borilački sistem (udarac) koji je u skladu sa univerzalnim principima kretanja i preplitanja Jina i Janga. U današnje vreme pokreti Tai Či Čuana, koji se bave radom sa unutrašnjom energijom, vežbaju se širom sveta pre svega kao vid rekreacije u cilju poboljšanja i očuvanja zdravlja. Tai Či Čuan je traganje za savršenim skladom i saglasjem (harmonijom) uma i tela.

Kroz sistem vežbi – formu, razvija urođenu sposobnost čoveka za regeneracijom. Vežbanje Tai Či Čuana pokreće tokove energije u telu, podstiče  gipkost tela, reguliše metabolizam, razvija mentalnu i emotivnu smirenost, poboljšava cirkulaciju, reguliše lučenje žlezda, smanjuje rizik od oboljenja osteoporoze, reguliše krvni pritisak, povećava otpornost  na stres, itd.

Dobrobiti koje donosi  važbanje Tai či čuana na zdravstvenom planu  (jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije, pokretljivost zglobova, ispravljanje kičmenog stuba, regulisanje krvnog pritiska, rešavanje problema probave i varenja..) jednako su velike i značajne kao i pozitivan efekat na mentalnom planu (produžena koncentracija, sabranost, smirenost u stresnim situacijama, itd…).

Tokom vežbanja jednako su uposleni i um i telo. Kroz mekane pokrete u laganom ritmu podstiče se savitljivost zglobova ali se i razvijaju mišići na prijatan i neagresivan način. Kretanje u Tai čiju je osmišljeno tako da postepeno uvodi telo u ispravan položaj što dovodi do ispravljanja kičmenog stuba, pravilnog rasporeda težine tela koja se prenosi direktno kroz stopala u zemlju ne opterećujući zglobove (pre svega kukove, kolena, skočne zglobove kao i rameni pojas). Na ovaj način otvaraju se tokovi meridijana kroz telo te životna energija, “či”, neometano teče kroz organizam i počinju da se stabilizuju putevi ishrane organa i drenaža telesnih tečnosti. Misaoni proces se vezuje za pokrete tela omogućavajući delovima mozga de se “odmaraju” naizmenično što dovodi do smanjenja tenzija izazvanih stresom.

U današnje vreme kada su poremećene sve vrednosti a u našoj sredini se izgubila kultura življenja, sve dobre reči i misli se izopačuju i habaju neprimerenom upotrebom tako da gube svoje osnovno i pravo značenje. Možda najvažnija stvar koju smo izgubili je red i ispravan poredak stvari. Imajući to u vidu, nekome gore napisane reči mogu zaličiti na lošu reklamu sa Teleshop-a. Pitanje je da li je potrebno o svemu ovom pisati jer tajna Tai Či Čuana i njegovog blagotvornog delovanja na ljudski organizam nije u zapisima i knjigama već u vežbanju samom.

Korist koju donosi  Tai Či Čuan deluje kao bajka za ljude koji počinju sa vežbanjem. No, oni koji se posvete vežbanju marljivo i svakodnevo, potvrđuju da su poetični opisi rezultata koji se postižu kroz vežbanje, koje su nam ostavili drevni kineski majstori, zapravo savršena i realna slika.

 

Forme Tai či čuana


Forma 24, nastala je u Kini 50tih godina 20.veka, kombinacijom različitih stilova tai či čuana. Sažeta i jednostavna za usvajanje namenjena je, pre svega, onima koji žele kroz tai či vežbe da poboljšaju i održe dobro zdravlje i vitalnost. Simetrija pokreta omogućava balansirano aktiviranje tela.

Kratka Forma 8 pokreta je veoma pogodna za vežbanje na malom prostoru. Sadrži elementarne pozicije Tai Či Čuana, prolazi kroz osam pravaca, razvija gipkost tela bez velikih pomeranja.

Forma Yang porodičnog stila sastoji se iz III dela. Neguje se stil „veliki okvir“ (big frame). Relativno nepoznata Forma u našoj sredini, naglašenim pokretima omogućava brže ovladavanje osnovnim pravilima tai či kretanja. U svetu je poznata i kao studentska forma. Zahtevna zbog kompleksnosti pozicija i dužine trajanja. No, osnove ove škole tai čija možete upoznati i vežbajući samo I deo forme.

 

Qi Gong i Tai Či meditacija

Qi Gong vežbe za zdravlje čine skup od više desetina hiljada pokreta koji su se tokom vremena i vekova prakse pokazali kao najdelotvorniji i najsvrsishodniji za očuvanje vitalnosti i dugovečnost. Qi Gong (Či Gong, Či Kung) vežbe su podeljene u brojne sisteme koji čine skladne celine i omogućavaju brzu revitalizaciju organizma. Među najpoznatije i najpopularnije danas u svetu spadaju Shibashi Tai Chi Qigong (Čigong osamnaest pokreta) i Ba Duan Jin (Osam delova brokata). Navedene Qi Gong vežbe, kao i brojni drugi sistemi Qi Gong vežbi su deo treninga u školi Mali tigar.

Tai či meditacija, kao i sve istočnjačke meditacije ima za cilj punu prisutnost u sadašnjem trenutku. Ona razvija  potpuno poimanje fizičkog tela uz svest o okolini koja nas okružuje. Tai Či meditacija se može praktikovati u sedećem položaju, uz precizne instrukcije o poziciji kao i kroz sistem Zhan Zhuang – meditaciju u stojećem stavu.

Qi Gong vežbe za zdravlje i Tai či meditacija čine program pogodan za one koji nisu spremni da se upuste u savladavanje Tai Či Čuan formi ali svejedno žele da osete dobrobiti koje donosi vežbanje tai či čuana. Trening ovog tipa obuhvata 24 vežbe za zdravlje, Qi Gong meditaciju i vežbe kao i Tai či meditaciju mirovanja u sedećem položaju.