Tai Chi Qigong Shibashi


Tai chi Qigong Shibashi (Shibashi na kineskom znači osamnaest pokreta), Taiji Qigong 18 pokreta ili Osamnaest Formi Tai Chi Qigonga su sinonimi za jedan od najpopularnijih setova Ćigong vežbi u svetu.

Ova Forma 18 Ćigong pokreta zasnovana je na filozofiji Tai Čija (konačan, krajnji, prvobitni, vrhovni princip)  i sadrži neke od najlepših pokreta Yang stila Tai Či Čuana. Posebna pažnja je posvećena sinhronizaciji pokreta sa odgovarajućim tehnikama disanja. Šibaši Ćigong čine graciozne vežbe skladnih, laganih pokreta koje se prelivaju jedna u drugu. Vežbanje Šibaši Ćigonga pruža u jednakoj meri zadovoljstvo oslobođenog  pokreta i duboko opuštanje tela i uma.

Tai Či Ćigong Šibaši je namenjen poboljšanju skladnog funkcionisanja organizma i opšteg zdravstvenog stanja onih koji se njime bave. Kružni i pokreti istezanja poboljšavaju cirkulaciju i probavu. Vežbe za grudni koš i kontrolisano disanje su blagotvorne za respiratorne organe (pomažu kod astme). Vežbanjem Šibaši Ćigonga smanjuje se mentalni stres i fizička napetost nakupljena u mišićima. Delotvoran set vežbi lako se uči a širom sveta preko deset miliona ljudi redovno vežba Šibaši Ćigong.