Tai-chi treninzi u klubu “Voždovac”

Dragi posetioci sajta, obaveštavamo vas da od 1.oktobra 2011. krećemo sa tai-či-čuan (tai chi chuan) treninzima u klubu “Voždovac”.

Trening  tai-či-čuan  kluba „Voždovac“ se sastoji iz tri dela koji obuhvataju:

  1. 24 tai či vežbe za zdravlje
  2. Ći kung (či gong)
  3. Forma

Kroz uvodne vežbe zagrevanja, vežbe za zdravlje i ći kung, postepeno se ovladava pokretima i pozicijama koje se primenjuju u formi. Kad telo usvoji pozicije, stavove i pokrete, vežbanje forme dolazi kao logičan nastavak. Forma predstavlja vrhunac bavljenja tai-či-čuanom. Ima tri dela i preko 100 pozicija.

Tai-či ima i svoj aktivno borilački segment koji je deo Vu-šu (Wu shu) disciplina. U tai-či-čuan klubu „Voždovac“, za početak ćemo se baviti neagresivnim vežbama kroz koje ćete steći snagu tela i smirenost uma koji dovode do unutrašnje snage.  Na taj način moći ćete da ublažite stresove koji vas opterećuju, poboljšaćete komunikaciju sa ljudima koji vas okružuju i suočite se sa iskušenjima svakodnevnog živote.Vežbanje tai čija daje vam mogućnost da budete pobednici svaki dan.

Vežbajući tai-či-čuan postiže se gipkost i pokretljivost zglobova, poboljšava se cirkulacija. Kroz pravilno držanje tela skladno se razvijaju i aktiviraju sve grupe mišića i telo počinje da funkcioniše kao skladna celina. Osvešćuje se um, koji je usmeren na telo i sadašnji trenutak te kroz vežbanje stvara čvrst i kompaktan balans čoveka. Aktiviranjem puteva meridijana kroz telo počinje nesmetano i neprekinuto da teče životna energija – či. Dok vebate, otvarate meridijane i otklanjate zastoje i blokove u telu koji najpre sputavaju slobodu kretanja i misli i, na kraju, uzrokuju bolesti. Na ovaj način tai či deluje preventivno u očuvanju zdravlja ali su brojni primeri usporavanja i izlečenja brojnih bolesti koje zapadna medicina rešava medikamentima, često sa neizvesnim rezultatom.

Napomena: Od decembra 2011. treninzi se održavaju isključivo na dve lokacije u Beogradu: u ARS Studiju i u Holističkom centru SFERA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.