Tai Či Čuan (Tai Chi Chuan), tajna vežbanja je u vežbanju!

Najčešće nas Tai Či Čuanu privuče lepota i gracioznost pokreta kao i, gotovo čaroban, blagotvorni uticaj koji ova drevna kineska veština ima na naše zdravlje. Brojni snimci veštih majstora izvedeni sa lakoćom, daju utisak da je vežbanje Tai Či Čuana jednostavno i da se može brzo savladati. Tekstovi o uticaju vežbanja na zdravlje samo dodaju privlačnost ovom načinu rekreacije.

voda

Kako je Tai Či Čuan izvorno borilačka veština, negovana i usavršavana u porodicama koje su se veštinom i efikasnošću pokreta borili za pozicije na Dvoru, tehnika se brižljivo čuvala kao tajna a suština pokreta je sa namerom prikrivana. U današnje vreme Tai Či Čuan se vežba prvenstveno kao veština očuvanja i održavanja zdravlja. Vežbanjem postižemo snagu i izdržljivost istinskih boraca. Oreol tajnovitosti i dalje zrači iz pokreta drevne veštine pre svega zato što usvajanjem Tai Či kretanja stičemo vitalnost koja nije napadna i upadljiva. U potrazi za „Svetim Gralom“ Tai Či Čuana lako se izgubi iz vida jednostavna istina da se veština stiče stpljivim i svakodnevnim posvećenim vežbanjem.

Često se dešava da oni koji počnu sa vežbanjem vrlo brzo osete blagotvoran uticaj vežbanja. Tai Či Čuan je osmišljen po meri čoveka (načinu funkcionisanja ljudskog organizma) te svakome čini da postigne balans i boljitak baš u onom segmentu koji je pojedincu potreban. Kretanje u Tai Či Čuanu je kao reka, koja nekad teče brzo a nekad se čini da stoji ali se uvek kreće, čista i bistra. Vežbanjem će vaše telo i um biti bistri poput planinske reke čak i onda kada se čini da stagnirate u napretku.

Tajna vežbanja je u vežbanju!